menu
Assesoria técnica
Damos respuesta a cualquier duda y le asesoramos para encontrar la solución más óptima para
¿Necesitas ayuda?

Pla de control per Campylobacter: modificació del Reglament 2073/2005 sobre criteris microbiològics


L’alta taxa de casos de campilobacteriosis humana, la malaltia transmesa pels aliments més notificada a la Unió Europea, fa necessària una revisió legislativa dels controls microbiològics establerts al Reglament 2073/2005, en relació amb els nivells permesos de Campylobacter a les canals de pollastres d’engreixament. L’EFSA espera reduir un 50% del risc de campilobacteriosis establint un límit microbiològic de 1000 ufc/g.

Modificació del reglament 2073/2005

El Reglament (CE) nº. 2073/2005 estableix els criteris microbiològics per determinats micro-organismes i les normes d’aplicació que han de complir els explotadors d’empreses alimentaries. Més concretament aquest document estableix els criteris d’higiene dels processos, que fixen valors indicatius de contaminació per sobre dels quals es requereixen mesures correctores.

Si bé aquests criteris ja contemplen patògens com la Salmonella o Listeria en carn i productes derivats per controlar la incidència d’infeccions humanes associades al consum d’aliments contaminats, l’alta prevalença de la campilobacteriosis, detectada als informes de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) i el Centre Europeu per la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC), indica la necessitat de prendre mesures per controlar i reduir igualment els casos de campilobacteriosis humana transmesa pels aliments.

Estudis realitzats per la EFSA van concloure en 2010 que les canals de pollastres d’engreixament estaven contaminades en una mitjana del 75,8%, amb variacions significatives entre Estats Membres i també entre escorxadors. També es va concloure que, probablement, la preparació i el consum de carn de pollastre d’engreixament representin entre un 20% i un 30% dels casos de campilobacteriosis humana, mentre que entre el 50% i el 80% s’atribueix al reservori de pollastres en el seu conjunt.

Aquesta situació fa necessària una revisió legislativa, en la que s’està treballant actualment, sobre els controls microbiològics en el que es refereix a Campylobacter a les canals de pollastres. La EFSA proposa fixar un límit de 1000 ufc/g per les canals de pollastres d’engreixament, analitzades després de refredament.

Es considera que la futura regulació permetrà una reducció del 50% dels riscos per la salut pública derivats del consum de carn de pollastre d’engreixament.

Procès gradual

El control del Campylobacter segueix resultant difícil, ja que la transmissió vertical no sembla ser un factor de risc important i tot depèn de l’eficàcia de les mesures de bioseguretat per excloure el bacteri dels pollastres d’engreixament. Així doncs, s’ha de considerar un enfocament esglaonat que faci més estrictes els criteris d’higiene del procés de manera gradual en el temps.

En particular, la EFSA recomana introduir un criteri d’higiene del procés per Campylobacter a les canals de pollastres d’engreixament, que tingui com a objectiu controlar la contaminació de les canals durant el procés de sacrifici. A més, amb la finalitat de garantir un enfocament que tingui en compte tota la cadena alimentària, s’han d’adoptar mesures de control a nivell de les explotacions.

Pla de mostreig

Amb la finalitat de reduir la càrrega administrativa per als explotadors d’empreses alimentàries, el pla de mostreig per al criteri relatiu a Campylobacter haurà de seguir el mateix plantejament que el criteri d’higiene del procés per la Salmonel·la en les canals d’aus de corral.

Les mateixes mostres de pell del coll utilitzades per comprovar la conformitat amb el criteri d’higiene del procés per la Salmonel·la pot ser utilitzat, per tant, per l’anàlisi de Campylobacter.

La normativa internacional EN/ISO 10272-2, que estableix el mètode horitzontal per al recompte de Campylobacter als aliments i als pinsos, s’estableix com a mètode de referència per verificar el compliment del criteri per Campylobacter a les canals d’aus de corral.

S’estima que el nou Reglament serà aplicable a partir de l’1 de Gener de 2018.

Projecte de Reglament que modifica el Reglament (CE) nº. 2073/2005 pel que es refereix a Campylobacter a les canals de pollastres d’engreixament.

Font: higieneambiental.com


Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso. Puede obtener más información, o bien conocer cómo cambiar la configuración, en nuestraPolítica de Privacidad y Política de Cookies.
Aceptar