menu
Assesoria técnica
Damos respuesta a cualquier duda y le asesoramos para encontrar la solución más óptima para
¿Necesitas ayuda?

Una professora converteix en viral un experiment per conscienciar sobre el rentat de mans


Una professora d’Estats Units ha convertit en viral un experiment realitzat a classe, per conscienciar als escolars sobre la importància de rentar-se les mans i per explicar-los que són els gèrmens, virus i bacteris. Un experiment senzill que segurament ha deixat molt clar als nens que les mans són una de les vies principals per on es transmeten els gèrmens.

"Renta’t les mans" és, probablement, una de les ordres que més repetim als nens i nenes al llarg de la seva vida. Com adults, sabem la importància d’això doncs és a través de les mans una de les vies per on es transmeten els gèrmens, i per tant, les enfermetats. Però, fins a quin punt els nens són conscients d’això? Donna Gill Allen, una professora en Grays Creek, Carolina del Nord (EEUU), va voler ensenyar als seus alumnes la importància de rentar-se les mans amb un experiment que va acabar fent-se viral a Facebook, on el va compartir per als seus companys de professió. Per l’experiment va necessitar únicament unes llesques de pa de motlle i unes bosses de plàstic tipus zip. Amb aquests dos elements, i una mica de paciència, Allen va tractar d’explicar-los la rapidesa amb la que es propaguen els gèrmens de les nostres mans.

El que va fer aquesta professora va ser comprar un pa de motlle per l’experiment. Davant dels nens, i amb guants posats, va col·locar una primera llesca en una bossa de plàstic típica d’entrepà i va etiquetar el paquet amb la paraula ‘Controlat’. A continuació, es va rentar les mans amb aigua i sabó i va col·locar una segona llesca en una altra bossa, etiquetada amb les paraules ‘Mans netes’; finalment, va deixar que tots els alumnes de la classe toquessin una tercera llesca i la va col·locar en una bossa etiquetada com ‘Mans brutes’.

Després ja va ser només qüestió de temps i d’observar com l’aspecte del pa va evolucionant i canviant degut als gèrmens. Els visibles resultats van ser més que suficients per fer entendre a l’alumnat la importància de rentar-se les mans.

nens

Actuació a les escoles

Qualsevol persona pot promoure en el seu entorn familiar, a la seva feina o socialment el rentat de mans, però és als col·legis on es pot incidir més, ajudant a que els nens i nenes creixin ja amb l’hàbit adquirit. Per facilitar-ho, el grup promotor de la campanya ‘Rentat de mans’ ofereix a la seva pàgina web informació sobre com, quan i perqué és necessari rentar-se les mans amb sabó en diversos entorns, entre ells, a col·legis i guarderies.

Abans de menjar, tots els nens i nenes haurien d’anar a rentar-se les mans. Acompanyar-los quan són molt petits al rentat de mans és important i un moment fantàstic per tal que aprenguin a rentar-se les mans amb aigua i sabó correctament. De la mateixa manera, el rentat de mans amb aigua i sabó és fonamental després d’anar a l’inodor.

Per ajudar a promocionar el rentat de mans als centres, l’organització adverteix sobre les següents circumstàncies:

  • Els lavabos bruts i en males condicions, no conviden a la seva utilització, per això, el primer, és que tots al centre col·laborin en la mesura de les seves possibilitats a que estiguin nets i agradables.
  • El centre ha de vigilar les esmentades condicions per tal que siguin les correctes: existència de sabó, lavabos fàcils d’accedir als més petits (a la seva alçada), sistemes d’assecat per aire o paper més recomanats a llocs col·lectius on són menys higièniques les tovalloles de tela, etc.
  • El manteniment és important, però no només és qüestió del centre i, en aquest sentit, els nens i nenes han de ser animats a col·laborar i deixar el lavabo en bon estat, de la mateixa manera que a ells els hi agradaria trobar-ho.
  • Es proposa fer concursos de mans netes entre els nens i nenes quan són petits, ensenyant-los a rentar-se les mans com si d’un joc es tractés i a deixar el lavabo net i en ordre també com un repte entre diferents classes i grups.
  • Se’ls hi pot explicar als nens i nenes perqué les nostres mans són ‘el transport’ pel que poden viatjar gèrmens, virus i bacteris que transmeten enfermetats i com el rentat de mans amb aigua i sabó ho evita.
  • En epoca invernal quan els grips i les bronquitis són més freqüents, s’ha de promoure un rentat de mans més habitual i ensenyar als nens a fer-ho i recordar-ho quan es posen la mà a la boca a l’esternudar, tossir, etc.
  • També és important ensenyar-los com a altres països l’accés a l’aigua corrent i sabó dificulta el rentat de mans i per fer-los conscients de la importància que aquest fet poseeix i sensibilitzar-los al respecte.

Com ens / els hi hem de rentar les mans?

  • Les mans s’han de rentar amb sabó o qualsevol solució sabonosa (gels, etc.). El sabó és fonamental per al rentat de les mans, no es suficient només amb aigua.
  • L’aigua pot ser calenta, tèbia o freda. No és necessari que corri durant tot el rentat, només a l’inici per dil·luir el sabó i al final per l’aclarit.
  • És important que el rentat duri uns 20 segons com a mínim.
  • El rentat de mans ha de ser complet, tant la part interior com exterior de les mans, dits, ungles i canells.
  • Després del rentat, han d’eixugar-se les mans retirant tot el sabó o gel que arrossega la brutícia.
  • L’assecat de mans, a llocs públics, és millor que sigui amb paper d’un sol ús.

Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso. Puede obtener más información, o bien conocer cómo cambiar la configuración, en nuestraPolítica de Privacidad y Política de Cookies.
Aceptar